Til hovedinnhold

Termostat

Det være mange penger å spare kun ved å bytte termostat. En gammel termostat kan gjøre at du bruker mye ekstra strøm på å varme opp huset.

Sort termostat og bryter fra Eaton i lyse omgivelser. Foto
Foto: Eaton
  • God komfort
  • Minimerer strømforbruk
  • Enkelt å forstå

Det er mange grunner for å bytte fra gammel til ny termostat. Ikke bare er nye termostater mer energieffektive, de bruker mindre strøm og gir bedre regulering. Med de høye strømpriser er det viktig å få strømforbruket ned.

Derfor bør du installere ny termostat

Dersom du bruker strøm til oppvarming, for eksempel varmekabler eller varmefolie, så er det termostaten som bestemmer når strømmen skal skru seg på og av. Den skal sørge for at du får den temperaturen du ønsker i rommet. Nye termostater hjelper til med å varme opp rommet på en mer effektiv måte enn eldre termostater.

Hvilke funksjoner skal termostaten ha?

Termostaten må styre temperaturen gjennom døgnet og uken

Det du definitivt trenger er at termostaten kan styre varmen til den temperaturen du ønsker, og at den kan variere temperaturen gjennom døgnet og uken. Du trenger mer varme når du er hjemme enn når du er på jobb.

Har du smarthus så bør termostaten være koblet til smarthussystemet

Det er naturlig for mange at lys og varme styres av smarthussystemet, men ikke alle tenker at termostaten bør kobles til. Har du ikke koblet opp termostaten tidligere, så er det viktig å ta avgjørelsen om termostaten skal kobles til smarthuset før du bestiller.

Er du usikker kan du få god hjelp av elektrikeren. Det er mange ulike smarthussystem, og du trenger den termostaten som fungerer best med ditt system.

Plassering og antall termostater

Hvor mange termostater trenger du?

Du trenger normalt en termostat i hvert rom du skal styre temperaturen. Mange har varmekabler på badet, og da trenger de en termostat som styrer varmekablene der. Om du har gulvvarme i andre rom må du ha en termostat der også. Det kan også være du kan styre panelovner med en termostat, litt avhengig av hvilke panelovner du har.

Plassering av termostaten

Noen termostater er trådløse, og da kan du plassere dem der du ønsker. Det er vanlig å ha dem lett tilgjengelig, sammen med lysbryterne. Trådløse termostater er også mulig å plassere stående på en hylle eller du kan feste dem hvor som helst med en dobbeltsidig tape.

Plassering av temperaturføleren

Det er mulig å ha temperaturføleren i selve termostaten, og måle lufttemperaturen. Da må du huske å plassere termostaten i det rommet som skal styres, og unngå å plassere den i vinduskarmen eller andre steder hvor temperaturen kanskje er annerledes enn i resten av rommet.

Det er normalt at det er temperaturføler lagt ned i gulvet, og da måler du temperaturen i gulvet, ikke i selve rommet. Da må termostaten plasseres et sted hvor den kan kobles til kabelen som går ned i gulvet.

Elektriker i EL-PROFFEN installerer en smart termostat. Foto.

Design på termostaten

I praksis vil du se at alle termostater har samme størrelse, så om det eneste du ønsker er å finne en termostat som passer inn på samme hull som den gamle, så kan du velge hvilken termostat som helst. Men det kan være du ønsker at den passer godt inn i interiøret ditt.

Farge på termostaten

Det vi anbefaler er at du velger en termostat som har samme farge som lysbryterne og stikkontaktene. Det mest vanlige er hvitt og svart, men det finnes for eksempel minst to ulike hvitfarger å ta hensyn til.

Termostat med eller uten skjerm

Mange nye termostater har skjerm. Noen av dem har til og med fargeskjerm. Dersom du mener det blir for moderne i din bolig så kan du velge termostater som enten ikke har skjerm, eller har lokk over skjermen.

Sort termostat installert på veggen, og her med enkel stikkontakt under. Foto.

Kan man installere termostat selv?

Du primært ikke gjør installasjonen av termostat selv. Men ta kontakt med våre elektrikere for å høre om det er noe du kan gjøre for å forberede til jobben med installasjon slik at det går så smidig som mulig.

Dette kan du gjøre selv

Når selve termostaten er montert så kan du selv sette opp hvilken temperatur du ønsker, og når på døgnet temperaturen skal opp og ned. Du kan også legge termostaten til i din smarte hjem løsning om termostaten støtter dette.

Dette må elektrikeren gjøre

All fast montering til det elektriske anlegget må gjøres av elektriker. Termostat regnes som fast montering.

Pris for å installere termostat

Prisen på termostater varierer ut fra hvor avanserte de skal være, fra rundt 1 000 kroner til opp mot 3 000 kroner. I tillegg må du ha en elektriker til å installere dem. Selv om du ikke kan installere termostaten selv, er det en del du kan gjøre for å påvirke prisen:

Planlegge

En del av kostnaden for elektrikeren er kjøreturen til og fra deg. Derfor er det lurt å planlegge godt sånn at det du ønsker å ha gjort i huset kan gjøres samtidig. Da unngår du at du betaler for unødvendig mye kjøring.

Husk på

  • Snakk med elektrikeren om hvor mange termostater du behøver, og hvordan de skal se ut.

  • Dersom du har andre ting du ønsker at elektrikeren skal installere kan det være det er mulig å gjøre samme dag.

  • Gjør det enkelt for elektrikeren ved å rydde bort ting som står tett opp til der du ønsker de nye termostatene.

Kjøpe materiell selv?

Uansett om du ønsker å kjøpe termostatene selv eller ikke, bør du snakke med elektrikeren først.

Vi anbefaler å kjøpe termostaten av elektrikeren, sånn at du får en termostat som er tilpasset resten av ditt elektriske anlegg. Da har du også kun en person å forholde deg til om det skulle oppstå noe galt.

Garanti

Dersom du kjøper termostaten selv bør du høre med butikken du kjøper termostaten av hvor mye de dekker dersom det skjer noe galt med den. Våre elektrikere gir deg 5 års garanti på installasjonsjobben, og også på termostatene dersom du kjøper dem av elektrikeren. Dersom du har kjøpt inn termostatene selv er det du som må dekke installasjonskostnaden ved å bytte dem, dersom det skjer noe galt med selve termostaten.

Annet materiell

Ofte må du ha annet materiell i tillegg til termostatene, som festemateriell, kabel/ledning og lignende. Dersom du står for materiellet må du huske dette, eller avtale med elektrikeren at han eller hun stiller med det.

Bestill termostater

Ønsker du hjelp til å velge rette termostater, eller bestille dem i dag, så får du god hjelp av våre elektrikere. De har termostatene på lager og kan installere dem hos deg.

Kontakt elektriker i dag